Wie zin heeft in een culinaire retraite en gerust wat verse Alpenlucht lust, heeft er sinds kort een niet te versmaden optie bij. In het Zwitserse Fürstenau opende driesterrenchef Andreas Caminada een gastronomische herberg, recht tegenover zijn wereldvermaarde restaurant.
Fürstenau is een piepklein verstild stadje in het zuidoosten van Zwitserland. Er wonen goed driehonderdvijftig mensen in witgekalkte huizen, verdoken in de glooiingen van de Domleschg-vallei. Rondom tekenen zich machtige Alpenformaties af, die jaarlijks ontelbare wellness- en sportliefhebbers aantrekken. Toch is het natuurgeweld niet de enige redenen waarom Fürstenau en omgeving zo populair zijn. In het historisch centrum bevindt zich een van de meest gevierde eetgelegenheden van het land: Schloss Schauenstein, een sprookjesachtig 17de-eeuws kasteel in een gemanicuurde tuin, waar driesterrenchef Andreas Caminada de Zwitserse keuken heruitvindt. Sinds vorig jaar is aan die gastronomische pleisterplek ook een gloednieuwe herberg gekoppeld. De oude stallen recht tegenover het kasteel werden omgetoverd tot Casa Caminada. Gasten van het Schloss kunnen er de beleving met één of meerdere nachten verlengen. Vakantiegangers vinden er de ideale uitvalsbasis om de culturele en culinaire tradities van de streek te ontdekken. Behalve tien kamers beschikt Casa Caminada namelijk over een eigen restaurant, biobakkerij, gourmetwinkel en koffiebranderij. “Voor mij betekent de herberg veel meer dan een stijlvolle verblijfplek”, legt Andreas Caminada uit. “Vanaf het begin is het hoofddoel geweest om een boost te geven aan de buurt. Door op de locatie een aantal mooie ambachten te verenigen, kunnen we iets teruggeven aan het dorp. Casa Caminada moet een bindmiddel zijn voor Fürstenau. Voor bezoekers en reizigers, maar zeker ook voor de mensen die er wonen en werken.”
© Fabio Compagno
Artisanale architectuur
Fürstenau ligt in het kanton Graubünden. Zowat elk facet van Casa Caminada is geïnspireerd door de regio en het aanwezige vakmanschap. Dat komt in de eerste plaats tot uiting in de architectuur en het interieur. In tegenstelling tot het Schloss oogt de herberg relatief ingetogen en eenvoudig. Een bewuste keuze, om de drempel laag genoeg te houden. Ontwerper van dienst is Gion A. Caminada, naamgenoot en verre neef van Andreas, maar bovenal Zwitsers cultarchitect, befaamd om zijn uitgekiende woonoplossingen in bergachtige gebieden. Hij creëerde een eigentijds gebouwensemble dat naadloos opgaat in de alpine dorpsomgeving.
Bijzondere aandacht ging uit naar de integratie van bestaande elementen en typische materialen uit de buurt. Oorspronkelijke stalstructuren zoals plafondbalken en massieve hoekpilaren bleven intact. Vloeren werden gemaakt van larikshout uit de streek. Meubilair is van de hand van plaatselijke timmerlieden.
“We hebben voortgebouwd op de bestaande basisstructuur van de stallen, omdat die integraal deel uitmaakt van het eeuwenoude stadsnetwerk”, vertelt Andreas Caminada. “Maar we wilden het verleden ook niet te veel romantiseren. Het gaat ons om het heden. Het belangrijkste was te bouwen met hout en stenen van hier, met aandacht voor het milieu, de cultuur en geschiedenis van Fürstenau en omgeving. Alle materialen zijn afkomstig uit de streek of op zijn minst verwerkt door lokale ambachtsmensen.”
De gastenkamers zijn intieme en beheerst gedecoreerde ruimtes die rust en geborgenheid uitstralen. Hout, baksteen en gestuct beton domineren het materialenpalet. En ook het daglicht krijgt overal vrij spel, terwijl het overweldigend Alpenlandschap er vanuit alle hoeken bij betrokken wordt. “Casa Caminada is nuchter en tijdloos ontworpen: veel licht en zicht, kwaliteitsmeubilair, duurzame materialen. Alles is teruggebracht tot de essentie om er een rustgevende, uitnodigende plek van te maken.”
Hart van Fürstenau
Andreas Caminada beschouwt zijn herberg als een trefpunt van de lokale eetcultuur. Een ontmoetingsplek die de gemeenschap van Fürstenau verenigt en doet heropleven. Het eigen restaurant biedt een volks alternatief voor de avant-gardistische gastronomie van het Schloss. Je eet er typische streekgerechten zoals ravioli van gedroogde peren, op de steenoven gebakken walnotentaart of rollades van snijbiet gevuld met pasta en spek. Stuk voor stuk eenvoudige comfortfood die de culinaire tradities van Graubünden een podium biedt. Daarnaast brandt Casa Caminada zijn eigen koffie en worden er regionale specialiteiten verkocht. In de buik van het pand bevinden zich een voorraadkelder met ingemaakte groenten en fruit, en rijpingskamers voor kaas en charcuterie.
En dan is er de verleidelijke geur van de bakkerij. Wie ’s ochtends vroeg genoeg de Casa binnenkomt, kan de bakker het deeg zien kneden op een enorme beukenhouten tafel. Niet veel later gaat het de stenen houtskooloven in. Voor Andreas Caminada is de plek het epicentrum van zijn herberg. “Ik moest koste wat het kost een bakkerij hebben. Brood brengt mensen bijeen en daar is het mij uiteindelijk om te doen”, zegt hij.
Als brood mensen samenbrengt, heeft Fürstenau met Casa Caminada een nieuw kloppend hart. Hoog tijd om er het onze aan op te halen.
Maneuver, Kaplus, More Social, Buroform, Buro Coco, Pretty Big Talks, Newdays, Pegase, Compagnie Het Zoute, BO Magazine, Plan Magazine, Home Sweet Home Magazine, Steenbakkerij Vande Moortel, Oscar V, Aebele Interiors, Betonal, Nylønfabrik, Delicias, Exeptio
Maneuver, Kaplus, More Social, Buroform, Buro Coco, Pretty Big Talks, Newdays, Pegase, Compagnie Het Zoute, BO Magazine, Plan Magazine, Home Sweet Home Magazine, Steenbakkerij Vande Moortel, Oscar V, Aebele Interiors, Betonal, Nylønfabrik, Delicias, Exeptio