Een asymmetrisch spel van hellende daken. Een omhulsel van geëtst zink dat het licht opneemt en weerkaatst. De verrassende eenvoud die de combinatie van beide teweegbrengt. De woning die Architectenstudio arQ realiseerde in de polders van Haasdonk intrigeert. Ietwat zonderling oogt ze, te midden van de uitgestrekte akkers, weiden en velden. Alsof het een onregelmatigheid betreft in een landschap dat verder enkel een afgezonderde boerderij of occasioneel landhuis toelaat. Tegelijk past de woning er perfect in, door de sobere taal die ze hanteert, door de loodsachtige indruk die ze nalaat in het schijnbaar verlaten agrarische kader. Het geheel oogt opvallend en toch bescheiden. Uitgesproken en toch ingetogen. Al is de bijzondere façade niet meer dan de voorafname van een wereld vol verrassingen zodra je die betreedt.
Een bouwheer en -vrouw die goed weten wat ze willen. Ze helpen je als architectenbureau een eind op weg. Als ook nog de samenwerking met de aannemer succesvol verloopt, zit je gebeiteld. Op amper zes maanden tijd werd de woning in Haasdonk in een definitieve plooi gelegd. Niets minder dan een huzarenstuk gezien de complexiteit van het programma en het beperkende karakter van de stedenbouwkundige voorschriften. “Dit project is in de eerste plaats het resultaat van een bijzondere wisselwerking tussen bouwheer, architect en aannemer”, vertelt Karolien Van Haute, projectarchitect en medezaakvoerder van arQ. “De opdracht bestond erin een bestaande zonevreemde woning met bijhorende stallingen te verbouwen tot een huis met bedrijfs- en bureauruimte. Dat bleek lang geen evidentie, gezien de strikte regelgeving van stedenbouw. Er moest verbouwd worden binnen het bestaande volume, waarbij meer dan de helft van de buitenmuren diende behouden te blijven. De nieuwe constructie moest ook nog eens voor drie kwart overlappen met de aanwezige bebouwde oppervlakte. Bovendien lag de lat op het vlak van detaillering en afwerkingsgraad bijzonder hoog. De werfopvolging was bijna een voltijdse job. Maar alles en iedereen bleken perfect op elkaar afgestemd, wat op zich redelijk uitzonderlijk is. Een dergelijk project op zes maand, het moet bijna een record zijn.”
Vanuit toekomstgericht perspectief wenste de opdrachtgever dat alle woningfuncties werden geïntegreerd op het gelijkvloers. Een laag energieverbruik, inbouwmeubels en –kasten, veel licht en zicht, warme materialen en een grote verbondenheid met de tuin waren de andere eisen. De beoogde bedrijfs- en kantoorruimte kwamen er op voorschrift van stedenbouw niet. Karolien Van Haute: “Uiteindelijk hebben we geopteerd voor een bescheiden woonvolume aan de straatkant dat aansluiting vindt bij de bestaande stallen die grotendeels werden behouden. De schuur ter hoogte van de weg was nog in vrij goede staat en die hebben we omgeturnd tot opslagplaats. In de lage varkensstal achteraan werden een zwembad, fitnessruimte en berging ondergebracht. Het oorspronkelijke huis werd afgebroken en vervangen door een woning van ongeveer dezelfde grootte. Daarnaast spelen duurzame technieken een vooraanstaande rol in het verhaal. Zonnepanelen verwarmen het zwembadwater, een pelletinstallatie de woning en de relaxruimtes.”