Reportage Casa Caminada
In BO Magazine 96, foto's Gaudenz Danuser
Wie droomt van een culinaire retraite en gerust wat verse Alpenlucht lust, heeft er sinds kort een niet te versmaden optie bij. In het Zwitserse Fürstenau opende driesterrenchef Andreas Caminada een prachtige herberg, recht tegenover zijn wereldvermaarde restaurant.
Een golvend groen landschap vormt het decor van Fürstenau, een piepklein verstild stadje in de schaduw van de machtige Zwitserse Alpen. Amper driehonderdvijftig mensen wonen er. Toch is er een reden waarom men van heinde en verre naar deze plek komt. Het omliggende gebied is een speeltuin voor wandelaars, wintersporters en wellnessfanaten, zoveel is zeker. Maar er is meer aan de hand. Tussen de heuvels, middenin een gemanicuurde tuin, bevindt zich een gerestaureerd 17de-eeuws kasteel waar gekookt wordt op het hoogste niveau. Schloss Schauenstein is het met internationale lof en drie Michelinsterren overladen restaurant van Andreas Caminada. Hier ontvouwt zich de nieuwe Zwitserse gastronomie, een innovatieve, creatieve keuken met veel aandacht en respect voor product en terroir. Aan die culinaire pleisterplek is sinds vorig jaar een prachtig gasthuis gekoppeld. De oude stallen recht tegenover het restaurant werden omgetoverd tot Casa Caminada, dat behalve tien kamers ook een eigen eetgelegenheid, biologische bakkerij, gourmetwinkel en koffiebranderij in de aanbieding heeft.
Andreas Caminada beschouwt zijn nieuwe herberg als een eerbetoon aan de streek Graubünden en haar vakmanschap. Dat komt in de eerste plaats tot uiting in de architectuur en het interieur. Samen met Gion A. Caminada, naamgenoot, verre neef en Zwitsers cultarchitect, werkte hij een concept uit dat inspiratie haalt uit de omgeving om er zich bijgevolg naadloos in te integreren. Oorspronkelijke stalelementen zoals plafondbalken werden behouden, de vloeren bestaan uit larikshout uit de buurt, meubilair werd gemaakt door lokale timmerlieden. Het resultaat zijn nuchtere, bescheiden en met daglicht overspoelde ruimtes waar je volledig tot rust komt. Het overweldigende uitzicht op de Alpen krijg je er zomaar bij. Net zoals de ochtendlijke geur van versgebakken brood, die zich zachtjes vermengt met die van gebrande koffie, eveneens.
Andreas Caminada beschouwt zijn nieuwe herberg als een eerbetoon aan de streek Graubünden en haar vakmanschap. Dat komt in de eerste plaats tot uiting in de architectuur en het interieur. Samen met Gion A. Caminada, naamgenoot, verre neef en Zwitsers cultarchitect, werkte hij een concept uit dat inspiratie haalt uit de omgeving om er zich bijgevolg naadloos in te integreren. Oorspronkelijke stalelementen zoals plafondbalken werden behouden, de vloeren bestaan uit larikshout uit de buurt, meubilair werd gemaakt door lokale timmerlieden. Het resultaat zijn nuchtere, bescheiden en met daglicht overspoelde ruimtes waar je volledig tot rust komt. Het overweldigende uitzicht op de Alpen krijg je er zomaar bij. De ochtendlijke geur van versgebakken brood, die zich zachtjes vermengt met die van gebrande koffie, eveneens.
Meer nog dan een plaats om te overnachten is Casa Caminada een trefpunt van de lokale eetcultuur. Het verenigt verschillende ambachten en cultiveert ze om de gemeenschap in Fürstenau te doen heropleven. Zo biedt het eigen restaurant een volks alternatief voor de avant-gardistische gastronomie van het Schloss. Je eet er typische streekgerechten zoals ravioli van gedroogde peren, op de steenoven gebakken walnotentaart of rollades van snijbiet gevuld met pasta en spek. Stuk voor stuk eenvoudige comfortfood die de culinaire tradities van Graubünden een podium biedt. Daarnaast brandt Casa Caminada zijn eigen koffie, worden er regionale specialiteiten verkocht en bevinden zich in de buik van het pand een voorraadkelder voor ingemaakte groenten en vruchten, en rijpingskamers voor kaas en charcuterie. Het epicentrum van de herberg is evenwel de biologische bakkerij met zijn indrukwekkende stenen houtskooloven. Bakker Gerald Wegschneider rolt er het deeg uit voor zowel het Casa en het Schloss als voor de dorpsbewoners en iedereen uit de buurt. Volgens Andreas Caminada brengt brood mensen samen. In dat geval heeft Fürstenau met Casa Caminada een nieuw kloppend hart. Hoog tijd om er het onze aan op te halen.
Wie droomt van een culinaire retraite en gerust wat verse Alpenlucht lust, heeft er sinds kort een niet te versmaden optie bij. In het Zwitserse Fürstenau opende driesterrenchef Andreas Caminada een prachtige herberg, recht tegenover zijn wereldvermaarde restaurant.
In BO Magazine 96, foto's Gaudenz Danuser
Een golvend groen landschap vormt het decor van Fürstenau, een piepklein verstild stadje in de schaduw van de machtige Zwitserse Alpen. Amper driehonderdvijftig mensen wonen er. Toch is er een reden waarom men van heinde en verre naar deze plek komt. Het omliggende gebied is een speeltuin voor wandelaars, wintersporters en wellnessfanaten, zoveel is zeker. Maar er is meer aan de hand. Tussen de heuvels, middenin een gemanicuurde tuin, bevindt zich een gerestaureerd 17de-eeuws kasteel waar gekookt wordt op het hoogste niveau. Schloss Schauenstein is het met internationale lof en drie Michelinsterren overladen restaurant van Andreas Caminada. Hier ontvouwt zich de nieuwe Zwitserse gastronomie, een innovatieve, creatieve keuken met veel aandacht en respect voor product en terroir. Aan die culinaire pleisterplek is sinds vorig jaar een prachtig gasthuis gekoppeld. De oude stallen recht tegenover het restaurant werden omgetoverd tot Casa Caminada, dat behalve tien kamers ook een eigen eetgelegenheid, biologische bakkerij, gourmetwinkel en koffiebranderij in de aanbieding heeft.
Andreas Caminada beschouwt zijn nieuwe herberg als een eerbetoon aan de streek Graubünden en haar vakmanschap. Dat komt in de eerste plaats tot uiting in de architectuur en het interieur. Samen met Gion A. Caminada, naamgenoot, verre neef en Zwitsers cultarchitect, werkte hij een concept uit dat inspiratie haalt uit de omgeving om er zich bijgevolg naadloos in te integreren. Oorspronkelijke stalelementen zoals plafondbalken werden behouden, de vloeren bestaan uit larikshout uit de buurt, meubilair werd gemaakt door lokale timmerlieden. Het resultaat zijn nuchtere, bescheiden en met daglicht overspoelde ruimtes waar je volledig tot rust komt. Het overweldigende uitzicht op de Alpen krijg je er zomaar bij. De ochtendlijke geur van versgebakken brood, die zich zachtjes vermengt met die van gebrande koffie, eveneens.
Meer nog dan een plaats om te overnachten is Casa Caminada een trefpunt van de lokale eetcultuur. Het verenigt verschillende ambachten en cultiveert ze om de gemeenschap in Fürstenau te doen heropleven. Zo biedt het eigen restaurant een volks alternatief voor de avant-gardistische gastronomie van het Schloss. Je eet er typische streekgerechten zoals ravioli van gedroogde peren, op de steenoven gebakken walnotentaart of rollades van snijbiet gevuld met pasta en spek. Stuk voor stuk eenvoudige comfortfood die de culinaire tradities van Graubünden een podium biedt. Daarnaast brandt Casa Caminada zijn eigen koffie, worden er regionale specialiteiten verkocht en bevinden zich in de buik van het pand een voorraadkelder voor ingemaakte groenten en vruchten, en rijpingskamers voor kaas en charcuterie. Het epicentrum van de herberg is evenwel de biologische bakkerij met zijn indrukwekkende stenen houtskooloven. Bakker Gerald Wegschneider rolt er het deeg uit voor zowel het Casa en het Schloss als voor de dorpsbewoners en iedereen uit de buurt. Volgens Andreas Caminada brengt brood mensen samen. In dat geval heeft Fürstenau met Casa Caminada een nieuw kloppend hart. Hoog tijd om er het onze aan op te halen.